Ξενώνας “Αργώ”

ΜΟΝΑΔΑ  ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΞΕΝΩΝΑΣ  ‘’ΑΡΓΩ‘‘

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ  5 –Τ.Κ 30100- ΑΓΡΙΝΙΟ

ΤΗΛ. : 26410 57585-57816
ΦAΞ :  26410  57811
argo_ky@otenet.gr

 

Ο  Ξενώνας  ΑΡΓΩ   είναι  Μονάδα  Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου του  Γενικού  Νοσοκομείου  Αιτωλοακαρνανίας και   λειτουργεί από το Μάρτιο του 2001 στο κέντρο της πόλης, στην οδό Καφαντάρη 5,σύμφωνα με τις αρχές της εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής φροντίδας, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης ανθρώπων με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας  στα  πλαίσια του  Εθνικού Προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης Ψυχαργώς.

Οι φιλοξενούμενοι  14 ενήλικα   άτομα, άνδρες και γυναίκες, μετά από μακροχρόνιο  εγκλεισμό, σε ένα περιβάλλον φροντίδας που αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητές τους και σέβεται την ατομικότητά τους, κατακτούν καθημερινά τη δυνατότητα να είναι ενεργοί πολίτες μέσα στην κοινότητα.

Το προσωπικό του Ξενώνα ΑΡΓΩ αποτελεί μια επιστημονική πολυκλαδική ομάδα διαφόρων ειδικοτήτων – ψυχίατρος, ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτές και εκπαιδευτές εργαστηρίων, που με τη συνεχή  υποστήριξη  και φροντίδα, έχει σαν  στόχο την ενδυνάμωση των ατομικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των φιλοξενούμενων, την  βελτίωση της εικόνας και της αυτοεκτίμησής τους, τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων – κοινωνικών επαφών, τη συνεργασία και επανασύνδεση  με την οικογένεια και το συγγενικό περιβάλλον, την προσπάθεια των ενοίκων για ένταξη στην αγορά εργασίας, την καλλιέργεια θετικότερων στάσεων και συμπεριφορών της κοινότητας απέναντι στους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές μέσω της σωστής ενημέρωσης.

Στον Ξενώνα λειτουργούν Προστατευόμενα Εργαστήρια – κεραμικής, κεντήματος, κοπτικής ραπτικής και χειροτεχνίας όπου απασχολούνται καθημερινά οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα  και εξωτερικοί ασθενείς  από την κοινότητα. Κάθε χρόνο το Δεκέμβριο διοργανώνουμε έκθεση με τις κατασκευές τους και  τα έσοδα  μοιράζονται στους συμμετέχοντες σαν θεραπευτικό κίνητρο.

Καθημερινά  οι φιλοξενούμενοι   συμμετέχουν σε ομάδες δραστηριοτήτων που αφορούν τόσο την καθαριότητα  την ατομική τους όσο και του Ξενώνα.

Ομάδα μαγειρικής δύο ημέρες την εβδομάδα  που  μαγειρεύουν φαγητά της αρεσκείας τους.

Εβδομαδιαία λειτουργούν:

Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης με εθελόντρια  φίλη του Ξενώνα.

Ομάδα χορού και γυμναστικής προσφορά του Δήμου Αγρινίου.

Ομάδα έκφρασης συναισθημάτων με την ψυχολόγο.

Διοργανώνονται συχνά έξοδοι για καφέ και φαγητό στην πόλη και εκδρομές εντός και εκτός του νομού. Ονομαστικές εορτές, γενέθλια,  τσίκνισμα την τσικνοπέμπτη ,πάρτυ μασκέ   τις απόκριες, ψήσιμο οβελία το Πάσχα στην αυλή με τη συμμετοχή  φιλοξενούμενων,   προσωπικού και φίλων του Ξενώνα.

Συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη και αφορούν τον πολιτισμό (θεατρικές παραστάσεις – κινηματογράφος) και την άθληση.

Argo
Argo info
Αργω Ξενωνας