Κοινοτικές Παρεμβάσεις/Δράσεις

ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στα πλαίσια της κοινοτικής δράσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου πραγματοποιούνται από ετών ποικίλες ενημερωτικές παρεμβάσεις και παρουσιάσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση ενδιαφερόμενων ατόμων αλλά και φορέων για θέματα Ψυχικής Υγείας, την ενίσχυση της παρουσίας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα και τη βελτίωση της διασύνδεσής του με τους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, την εκπαίδευση νέων επαγγελματιών υγείας και γενικότερα την προαγωγή ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Οι κοινοτικές παρεμβάσεις αφορούν μία ποικιλία δράσεων που εκτείνονται από διοργάνωση ή συντονισμό ενημερωτικών ημερίδων, παρουσιάσεις και ομιλίες σε ημερίδες που διοργανώνται από άλλους φορείς, παρουσιάσεις και διεξαγωγή διαλόγου σε σχολεία, παρουσία σε τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

28 – 04 – 2018   Ημερίδα-εκδήλωση της Μαθηματικής Εταιρείας (παράρτημα Αγρινίου) “Στηρίζοντας τα παιδιά των Πανελληνίων στο άγχος των εξετάσεων”

ομιλία-παρουσίαση “Στηρίζοντας τα παιδιά των Πανελληνίων στο άγχος των εξετάσεων”– Δημ. Ζαρκαλής ψυχίατρος

 

03 – 10 –  2018  Ημερίδα “Κονότητα και Ψυχική Υγεία, ένας αναγκαίος διάλογος” στα πλαίσια και του προγράμματος DAUPR

ομιλία-παρουσίαση “Πώς συνομιλεί το ατομικό με το συλλογικό στην κοινότητα” – Παγγειου Ελένη – κοινωνιολόγος

ομιλία-παρουσίαση “Ο λόγος της ¨τρέλλας” : από την αλλοτρίωση στην ελευθερία – Χρ. Σκαμνέλος ψυχίατρος Δ/ντής ΚΨΥ Αγρινίου

 

14 – 10 – 2018   Ημερίδα “Ορατές και αόρατες αναπηρίες”  –

ομιλία-παρουσίαση “Διπολική Διαταραχή”- Δημ. Ζαρκαλής

ομιλία-παρουσίαση “Παιδοψυχιατρική προσέγγιση στον Αυτισμό και στο Σύνδρομο Down” Χρήστος Τερνιώτης – Παιδοψυχίατρος

 

20 – 11 – 2018   “Η θετική ενθάρρυνση στις χρόνιες παθήσεις” – Συνδιοργάνωση ημερίδας με το ΚΕΦΙΑΠ Αγρινίου στα πλαίσια και του προγράμματος DAUPR

Συντονισμός Χρ. Σκαμνέλος Δ/ντής ΚΨΥ Αγρινίου

Ομιλία Δημ. Ζαρκαλής “Οι θετικές αναπλαισιώσεις στην ψυχολογική υποστήριξη των χρονίως πασχόντων”

ομιλίες από Π.Νικάκη Νευρολόγο Γ.Ν.Αγρινίου και Δ.Μήτσο Γενικό Ιατρό ΤΟΜΥ

 

08 – 12 – 2018  Ημερίδα του μουσικού Λυκείου Αγρινίου “ένα αφιέρωμα στην ευαίσθητη 3η ηλικία”

Ομιλία-παρουσίαση  “Η ψυχολογική μετάβαση στην 3η ηλικία” – Δημ. Ζαρκαλής ψυχίατρος

 

28 – 09 – 2019   “Κατασκευάζοντας την ψυχική υγεία – Διλήμματα και προοπτικές” – Ημερίδα Διάχυσης αποτελεσμάτων προγράμματος DAUPR {Διοργάνωση από Κ.Ψ.Υ. Αγρινίου}

Συντονισμός από Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου σε συνδιοργάνωση με Κέντρο πρόληψης “Οδυσσέας” και συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συντονισμός Χρ. Σκαμνέλος Ψυχίατρος Δ/ντής ΚΨΥ Αγρινίου

  • “Το στίγμα μέσα από τη γνωσιακή θεωρία” – ομιλία-παρουσίαση Δημ. Ζαρκαλής
  • “Μηχανισμοί άμυνας του ΕΓΩ : ο Λόγος του Συμπτώματος’’ – ομιλία Υφαντής Θωμάς, Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  • “Ανάλυση Λόγου & κριτικός αναστοχασμός στην ψυχική υγεία” Μάκη Κωστούλα, Κοινωνική Ψυχολόγος, Κέντρο.Πρόληψης ΄΄ΟΔΥΣΣΕΑΣ΄΄

 

2019 Διεξαγωγή Εκπαιδευτικών Συναντήσεων για παροχή εκπαίδευσης στα πλαίσια του Προγράμματος “Ανάλυση Λόγου με θετική Ενίσχυση χωρίς όρους” (DAUPR).

Η εκπαίδευση παραδόθηκε σε διαφορετικές φάσεις-συναντήσεις, είχε Ευρωπαική πιστοποίηση-κατοχύρωση, πραγματοποίηθηκε με βάση αρχές που τέθηκαν από τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές συναντήσεις των επιμέρους αρμόδιων φορέων-συμμετεχόντων. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευτές που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα και απευθύνθηκε σε ομάδες επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο σώρο της υγείας, όπως γενικούς ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτριες υγείας κλπ

 

2019 Ανοικτή Συζήτηση με γονείς – 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου – Χρ. Τερνιώτης Παιδοψυχίατρος

 

2019   Ανοικτή εκδηλωση του Δήμου Αγρινίου  “Νέες τεχνολογίες και διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο” – Χρ. Τερνιώτης Παιδοψυχίατρος

 

2019 “Σχολικός εκφοβισμός” Ενημερωτική Παρέμβαση στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου

 

2020 “Ερευνητικές προσεγγίσεις απέναντι στην παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση” – Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου

 

Στα πλαίσια της κοινοτικής δράσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της παρουσίας του στα Σχολεία της περιοχής διεξάγεται επιπλέον μια πληθώρα ενημερωτικών παρεμβάσεων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Οι παρεμβάσεις στα σχολεία πραγματοποιούνται με την οργάνωση και τη συμμετοχή ομάδων ατόμων από το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που περιλαμβάνουν τις επισκέπτριες υγείας κα Γεωργά Νεκταρία, κα Φωτίου Αντωνία, κα Αντωνιάδου Ειρήνη, νοσηλεύτριες/ές ψυχικής υγείας κα Καλογεράκη Κωνσταντίνα, Κόκκιο Θεοδόσιο, Τσιούνη Άννα, Σβεντζούρη Κων/νο, την κοινωνιολόγο κα Πάγγειου Ελένη, την ψυχολόγο Κα Μηλιώρδου Αθηνά, το Συντονιστή Διευθυντή κο Σκαμνέλο Χρήστο και τον Παιδοψυχίατρο κο Τερνιώτη Χρήστο.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΚΑΠΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Ψ.Υ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Το Κ.Ψ.Υ Αγρινίου στα πλαίσια των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινότητας υλοποιεί δράσεις που περιλαμβάνουν ενημερωτικές ομιλίες από το 2015 έως σήμερα. Οι δράσεις διαχωρίζονται με  βάση την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται, έτσι υλοποιήθηκαν  ενημερωτικές ομιλίες και δράσεις σε σχολεία της Δ/θμιάς Εκπαίδευσης και ομιλίες που αφορούσαν την  Γ’ Ηλικία.

Οι Δράσεις που υλοποιήθηκαν στα σχολεία ξεκίνησαν το  σχ. Έτος 2015 -2016 και μέχρι το 2018 οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν αρχικά σε συνεργασία με την Δ/θμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα με τον υπεύθυνο αγωγής υγείας και σχολικών δραστηριοτήτων. Από το Σχ. Έτος 2018-2019 το Κ.Ψ.Υ. εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας  με τίτλο «Ανάπτυξη – Υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας σε εθνικό επίπεδο, για το Σχ. Έτος 2018-2019».

Το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν υλοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια από το ΚΨΥ ανέρχεται σε 64 ομιλίες και αφορούσαν 48 σχολικές μονάδες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν ανά θεματική ενότητα .

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΤΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΡ.ΣΧ. ΜΟΝΑΔΩΝ
2018-2019 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 20 10
  Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ Γ’ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ & ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ 7 7
  ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ – ΠΡΟΛΗΨΗΣ- ΣΤΡΕΣ 4 4
Σύνολο   31 21
2017-2018 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 6 5
  ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 9 5
  ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 1 1
Σύνολο   16 11
2015-2016 ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ 5 4
  ΚΑΠΝΙΣΜΑ -ΑΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 7 6
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ 5 4
Συνολο   17 16

 

Αναλυτικότερα ανά σχολικό έτος παρουσιάζονται οι θεματικές ενότητες στα παρακάτω τρία γραφήματα .

Γράφημα 1

Γράφημα 2

Γράφημα 3

Εκτός από τις δράσεις στα σχολεία το έτος 2018 το ΚΨΥ Αγρινίου υλοποίησε σε συνεργασία με  κοινωνικές υπηρεσίες , όπως  ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ και Βοήθεια στο Σπίτι(  τόσο του Δήμου Αγρινίου όσο και πιο απομακρυσμένων περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας) πρόγραμμα ομιλιών που αφορούσε την Γ’ Ηλικία.  Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε περιοχές όπως Ναύπακτο, τη Κατούνα, την Αμφιλοχία, το Μεσολόγγι, τη Βόνιτσα κ.α. Στόχος των παραπάνω δράσεων ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση ατόμων της Γ΄ Ηλικίας και των φροντιστών τους,  σε θέματα ψυχικής υγείας, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση ψυχικών παθήσεων.

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν για το 2018 ήταν 26 παρεμβάσεις σε συνεργασία με  14 υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.  Οι θεματικές ενότητες και ο αριθμός των συμμετεχόντων παρουσιάζονται στο παρακάτω πίνακα.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΠΗ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΗΘΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Διαταραχές Ύπνου στη Γ΄Ηλικία 7 180
Οστεοπόρωση & Ασκήσεις Ενδυνάμωσης 3 69
Πρόληψη Κατάθλιψης στους Ηλικιωμένους 5 75
Πρόληψη Πτώσεων στους Ηλικιωμένους 5 120
Αναγνωρίζοντας τα πρώτα σημάδια της Άνοιας 6 155
ΣΥΝΟΛΟ 26 599